De geschiedenis van Fashion Week

zondag 09 juli 2017

De oorlog zorgde voor een kantelpunt in de fashion industrie, omdat er voor het eerst niet gekeken werd naar de Franse Coutuur ter inspiratie.

Vogue en fashion week New York

Tijdschriften zoals Vogue magazine hebben ervoor gezorgd dat Amerikaanse modeontwerpers eindelijk de aandacht kregen waar ze al heel lang naar verlangden. Het event ‘Press Week’ zorgde ervoor dat er steeds meer Amerikaanse innovaties plaatsvonden waar voorheen alleen maar aandacht was voor Franse designers. Tot en met 1994 werden de shows tijdens Fashion Week op verschillende locaties gehouden. Denk aan hotels, lofts en dakterassen. Na een ongeluk tijdens een Michael Kors show is het event twee keer verhuisd en vindt nu twee jaarlijks plaats bij Lincoln Center.


De vier grote Fashion Weeks

Wanneer het over de ‘Big Four’ gesproken wordt hebben we het over New York, London, Milaan en Parijs. Er zijn twee primaire type shows denk aan damesmode en herenmode. per locatie heb je ook diverse niche’s. zo heb je in Frankrijk de ‘haute couture’ shows en in New York de bekende ‘bruid’ shows. In 1945 werd de eerste Paris Fashion Week gehouden. gevolgd door Milan Fashion Week in 1958 en London Fashion Week volgde meer dan twintig jaar later in 1984.
De Amsterdam Fashion Week hoort niet bij de ‘Big Four’ maar dient wel als het ultieme platform voor de Nederlandse en Vlaamse mode-industrie. In 1991 vond de allereerst editie plaats en ter ere van de 25e jubileumeditie werd er in 2016 meer aandacht besteed aan jong talent. Grootheden zoals Karl Lagerfield, Burberry, Alexander McQueen en Michael Kors vind je eerder in London, New York of Parijs de nieuwste collectie tentoonstellen op de catwalk.

Social media en fashionweek

Twee keer per jaar, in september en in februari, wordt het evenement gehouden en het blijft tot de dag van vandaag één van de meest belangrijke weken van het jaar voor de internationale mode-industrie. Met de komst van het internet en de social mediakanalen die alsmaar toenemen heeft u de ‘gewone’ burger ook toegang tot unieke backstage beelden van de show. Menig live streams en andere technologische innovaties hebben het Fashion Week spektakel alleen maar toegankelijker gemaakt.